de Idee / vragen

Hoe kom ik bovenaan bij Google?

Misschien niet, maar u maakt de beste kans door veel geld te betalen aan Google en/of door alles heel goed te doen en geduld te hebben. Dat is misschien niet het antwoord dat u had verwacht of gehoopt, maar in tegenstelling tot wat sommige seo experts (het soort dat ongevraagd diensten aanbiedt) beweren is er niet een eenvoudige oplossing die snel en goedkoop is.

Ware zoekmachine-optimalisatie is een complexe aangelegenheid die ook nog eens sterk aan verandering onderhevig is. Wij kunnen u hierin goed helpen, maar niet met een simpel antwoord en niet met onrealistische garanties.

Mijn buurman heeft een neefje die hetzelfde doet als jullie, maar voor een vierde van de prijs. Hoe kan dat?

Als hij ook dezelfde kwaliteit levert als wij (of beter), dan is ons professionele advies met hem in zee te gaan en niet met ons. Daarnaast zouden wij graag vernemen of hij ge√Įnteresseerd is in een nieuwe baan.

Ik ben van plan de applicatie die jullie hebben gebouwd elders onder te brengen. Kunnen jullie de broncode opsturen?

Nee. Op het moment dat een applicatie verhuist, kan alles dat eigendom is van de opdrachtgever worden meegegeven. Dit betreft alle content die door de opdrachtgever zelf via een cms is toegevoegd, zoals teksten en afbeeldingen. De broncode van door ons ontwikkelde systemen zijn echter ons eigendom.

Een veel voorkomend misverstand is dat als een opdrachtgever betaalt voor de ontwikkeling van een systeem, dat deze dan automatisch eigenaar is. Men betaalt echter alleen voor de ontwikkeling en het gebruik. Wij zijn daarin niet apart of onwelwillend; dit is wettelijk zo geregeld.

Eventueel kan er worden onderhandeld over het afkopen van de broncode. De kosten hiervan zullen per project verschillen en kunnen lager, maar ook aanzienlijk hoger liggen dan de ontwikkelkosten. Dit is afhankelijk van hoeveel er door ons in is ge√Įnvesteerd en hoeveel kennis er wordt meegegeven.

Het is toch hét idee?

Kort antwoord: het mag allebei. Langer antwoord: de idee (al dan niet met een kapitale I) wordt meestal gebruikt in een filosofische context waarbij het staat voor het veronderstelde eeuwige en volmaakte grond- of voorbeeld en d√°t is waar onze bedrijfsnaam op gebaseerd is.

Ik weet niet wat jullie allemaal bedoelen met refreshen, browser, hosting, server, database, caching, headers, stylesheet, sessie, cookies en al die afkortingen. Kunnen jullie niet gewoon Nederlands praten?

Wij streven ernaar zo helder mogelijk met u te communiceren. Helaas is jargon soms nodig om iets precies te duiden. Als u onzeker bent over bepaalde terminologie, raadpleeg dan eens de Idee van begrippen.

Waarom staat er geen www. voor jullie websites?

Kort gezegd: omdat dat onlogisch is. Wat voor de punt staat in een domein beschrijft een subdomein (onderdeel) van wat er achter die punt staat. De afkorting www staat voor World Wide Web en websites zijn hier een onderdeel van; niet andersom. De argumenten dat het een protocol zou betreffen, altijd al zo geweest zou zijn of zo zou horen berusten op misverstanden.

Uit toegankelijkheidsoverwegingen werken al onze websites overigens wel als er www. voor gezet wordt. De bezoeker wordt in zulke gevallen automatisch doorgeschakeld naar een versie zonder.

Jullie hebben aangegeven mijn website te hebben aangepast, maar ik zie nog steeds hetzelfde. Hoe kan dat?

Misschien hebben wij ons vergist, maar in vrijwel alle gevallen gaat het om lokale caching. Dit is eenvoudig te verifi√ęren door uw webbrowser te verversen.

  • Op een Apple: ‚Ćė + r
  • In Windows: Crtl + F8

Als u dit een paar keer geprobeerd heeft en nog steeds geen verandering ziet kun u het beste wel even contact met ons opnemen.

Ik heb begrepen dat jullie gebruik maken van opensourcesoftware. Dan is wat jullie maken toch ook open source en zou het toch gewoon gratis moeten zijn?

Neen. Dit berust op een aantal misverstanden:

  1. Niet alles dat wij gebruiken is opensourcesoftware;
  2. als iets met opensourcesoftware wordt gemaakt betekent dit niet dat het resultaat automatisch open source is en;
  3. opensourcesoftware is lang niet altijd gratis.

Wij steken veel tijd, energie, liefde, geld en kennis in wat wij doen en daar is onze prijsstelling op gebaseerd.

Ik heb al een website/huisstijl, maar ben niet tevreden met de huidige partij en zou de opdracht graag aan jullie overdragen. Kan dat?

Dat ligt aan de huidige partij en de licenties en/of contracten die zij hanteren. Technisch gezien is het vrijwel altijd haalbaar, maar het zou hypocriet zijn als wij niet heel zorgvuldig met de juridische kant van het verhaal zouden omgaan. Wij zullen met de huidige partij om de tafel moeten en anders opnieuw beginnen.

Gebruiken jullie html5?

Dat ligt aan wat er precies bedoeld wordt. De term html5 wordt vaak gebruikt als verzamelnaam voor allerlei moderne webtechnieken. In dat geval is het antwoord ja. Als het om de daadwerkelijke html5-standaard gaat (waar er overigens 2 van zijn) is het antwoord nee. Het World Wide Web Consortium is inmiddels bij html5.1, maar wij geven de voorkeur aan de versieloze html-standaard die wordt beheerd door de Web Hypertext Application Technology Working Group.

Gebruiken jullie xhtml?

Soms, maar dan voornamelijk achter de schermen. Voor de front-end (hetgeen de bezoeker in de Web browser ontvangt) heeft het eigenlijk geen praktische voordelen. Zeker niet sinds html5 en versieloze html actief worden ontwikkeld.

Ontwerpen jullie ook logo’s?

Jazeker! Het is echter wel goed je te realiseren dat een logo slechts één van de aspecten is die de identiteit van een merk definieert. Wij adviseren dan ook te focussen op een complete huisstijl en niet alleen op een beeld- en/of woordmerk.

Wat is jullie tarief?

Voor onze kernwerkzaamheden (ontwerp en ontwikkeling op maat) geldt een uurtarief van 100 euro ex. btw. Dit bedrag is niet onderhandelbaar, maar er kan wel een totaalbedrag op projectbasis worden begroot. Voor secundaire werkzaamheden (desktoppublishing, advies, marketing, etc.) kunnen andere tarieven gelden, maar dat gaat altijd in overleg.

Ontwerpen jullie mobile first?

Soms wel en soms niet. Het wordt dikwijls opgehemeld als het gouden ei, maar zoals zo vaak ligt de realiteit genuanceerder. Wij bekijken per project of mobile first ontwerpen een verstandige aanpak is of niet.

Leuk, die offerte, maar daarna komt er zeker een nacalculatie? IT-bedrijven doen dat altijd.

Neen. Wij werken puur op project- en contractbasis en afspraak is afspraak. In het geval dat iets meer tijd blijkt te kosten dan wij hadden ingeschat nemen wij dit voor onze rekening. Als er tijdens het project iets aan de wensen wordt toegevoegd of anderzijds gewijzigd kan het natuurlijk zijn dat er meer uren moeten worden berekend, maar dan krijgt u daarvoor een aparte offerte. Wij werken nooit met nacalculaties (op enkele gevallen na waar opdrachtgevers expliciet aangaven deze manier van werken te prefereren).

Kunnen jullie het lettertype dat jullie gebruiken voor onze huisstijl opsturen zodat ik het op mijn computer kan gebruiken?

Dat is niet hoe de licenties werken. Uiteraard kunnen wij u wel assisteren bij het aanschaffen van eigen licenties.

Welk contentmanagementsysteem gebruiken jullie?

Wij gaan niet uit van een standaardoplossing. Bij elk project wordt opnieuw bekeken wat de beste opties zijn. Vaak is dat maatwerk, maar soms volstaat een kant-en-klaar pakket zoals WordPress, Wix of Joomla (met de nodige modules en aanpassingen).

Jullie doen precies wat ik zoek, maar ik vind het wel erg kostbaar. Kan het niet voor de helft?

Dat is prima. Wij zullen in dat geval wel dubbel zoveel uren in rekening brengen.

Waarom zijn de kleuren op mijn beeldscherm anders dan zoals ik bij jullie gezien heb?

Zonder in bijzonder technische details te treden komt het er op neer dat kleurconsistentie onder beeldschermen eigenlijk nog steeds dramatisch slecht is. Dit kan soms pas opvallen als u bewust met een ontwerp aan de slag gaat.

Iets dat altijd gedaan kan worden is de beeldschermen kalibreren (dat kan vaak eenvoudig via het besturingssysteem of iets geavanceerder met specialistische software), maar verder moeten we simpelweg roeien met de riemen die wij hebben.

Welke pakketten gebruiken jullie zelf bij het ontwerpen en ontwikkelen?

Bij het ontwerpproces gebruiken wij zo ongeveer alles van Adobe. Met name de Creative Cloud apps als PhotoShop, Illustrator en InDesign. Bij de ontwikkeling gebruiken wij een brede verzameling standaarden en protocollen en ontwikkelen verder vooral veel zelf.

Bouwen jullie ook apps?

Wij zijn zeer gedreven in het ontwerpen en ontwikkelen van web-apps. Dit zijn applicaties die net zoals een statisch website in een webbrowser kunnen worden bezocht, maar tevens op een telefoon of tablet kunnen worden ge√Įnstalleerd en gebruikt als app. Wij ontwikkelen echter geen zogenaamde native apps die bijvoorbeeld via de App Store kunnen worden gedownload.

Ik heb een fantastisch briljant idee dat echt heel groot gaat worden. Ik kan niet vertellen wat het is omdat iemand er anders met mijn idee vandoor gaat. Een kennis van me zei dat ik bij jullie moest zijn omdat jullie alles kunnen. Ik heb geen budget, maar als jullie dit doen gaan we er samen heel rijk mee worden.

Dat is geen vraag, maar het antwoord is nee.

Wat kost een website/huisstijl?

Hetzelfde als een auto. Met andere woorden: dat is volledig afhankelijk van de wensen. Voor een paar honderd euro kan al heel veel gedaan worden, maar sommige projecten lopen in de tonnen. Laten we‚ÄĒgeheel vrijblijvend‚ÄĒeen gesprek aangaan om er samen achter te komen wat de wensen zijn en wat voor kostenplaatje daarbij hoort.

Ik wil het ontwerp dat jullie hebben gemaakt wel behouden, maar ik wil er een andere ontwerper op voort laten borduren. Mag dat?

Als u van ons een huisstijlhandboek hebt ontvangen staat het u geheel vrij een ander bedrijf of persoon nieuwe ontwerpen te laten maken met de regels die deze beschrijft. Sterker nog, daar is het mede voor bedoeld.

Het is echter niet toegestaan om een andere partij veranderingen aan te laten brengen in de originele ontwerpen (zoals bijvoorbeeld een logo) of de huisstijlregels aan te passen. Dit zouden wij niet alleen vervelend vinden, maar is ook strafbaar.